miércoles, 10 de septiembre de 2014

CF: Resistència


La resistència pot definir-se com:

- capacitat de realitzar un esforç a una intensitat determinada durant un temps prolongat.
- capacitat de mantenir un esforç físicament i psíquica
- Capacitat de recuperar-se ràpidament a nivell cardíac i muscular

esforç+ prolongat+ recuperació ràpida

Avantatges:

- disminució de la FC 
- millora del sistema respiratori
- augment moderat del to muscular i reducció de lesions
- control de pes
- millora del sistema inmunológic

Tipus: en funció de la intensitat i la vía d´obtenció de la energía:

- Aeròbica: esforços prolongats amb intensitat baixa. El combustible es l ´oxigen. La capacitat aeròbica és una funció del volum màxim d'oxigen (VO2 màx) , el qual representa la capacitat màxima de l'organisme per a metabolitzar l'oxigen en la sang (màxim transport d'oxigen que el nostre organisme pot transportar en un minut) 

- Anaeróbica:  esforços curts amb una intensitat alta, on el suministre d´oxigen al teixit muscular es insuficient per a realitzar les funcions oxidatives, se consideren anaeróbics els exercicis que no es poden aguantar més de 3 minuts. Podemo dividir-los en:
             -Resistència anaeróbic alactica: Els esforços són intensos i de molt curta duració (0 - 16 s) . La presència d'oxigen és pràcticament nul·la. La utilització de substrats energètics (ATP, PC) no produïx substàncies de rebuig.
              - Resistència anaeóbica làctica:  Esforços poc intensos i de mitja duració (15s - 2 min.) , la utilització de substrats energètics produïx substàncies de rebuig (àcid làctic) que es va acumulant i causa de forma ràpida coneguda com a fatiga.



Es important coneixer els LLINDARS 

- Llindar aeròbic: se situa entre els entrenaments regeneratius suaus i els entrenaments de resistència aeróbica baixa. Duració mitjana, intensitat suau, se metabolitza la grasa com a principal combustible de energía.

- Llindar anaeróbic: es la zona de canvi de l´aeróbica i l´anaeróbica, si el nivell d´entrenament es elevat l´esportista podrà aguantar més estona sense entrar en zona anaeróbica ( sense oxigen= cansament màxim)
Per a coneixer el nostre llindar hauriem de realitzar una prova d´esforç però el mètode caser per a esbrinar el nostre llindar anaeròbic consistix a calcular la nostra freqüència cardíaca màxima (FCmax=220-edad) i aplicar-li el 90%.






No hay comentarios:

Publicar un comentario